Autentyczna włoska kuchnia, czyli co lubią jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu wziętych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować prawdziwi Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją również sami Włosi.

Świetna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co de facto kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie urozmaicona. Poświęcić można jej rzeczywiście długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.